• Български
Main Menu
Bulgaria
Varna
North Coast
South Coast
Old mountain
Rila mountain
Rhodopi mountain
Pirin mountain
Крапец Print E-mail
Thursday, 08 November 2007
 Крапец е малко рибарско селце на Черно море, само на 10 км. северно от Шабла и на 90 км от Варна, близо до края на международен път Е87, който минава по цялото ни крайбрежие. Крапец е спокойно кътче известно с пясъчните си дюни и птиците, който гнездят и зимуват около него. Селото е буквално кацнало на морския браг, заобиколено от обширни житни ниви, зеленчукови насаждения и езера - природни резервати.

Местните хора са весели, приятелски настроени и показват гостоприемството си на всеки гост на селото. Много посетители на Крапец са опитали местната рибена чорба. Сред основните занимания на жителите на Крапец са зеленчукопроизводството, животновъдството и риболова. Селото е обикновено заспало и тихо, освен ако се случи да го посетите на празника на славянската писменост 24 май. На този ден всички в селото посрещат гости и се отдават на песни, танци и веселие.

Макар и само на 4 км от международния път, Крапец е останал далеч от туристическия поток и атмосферата тук е доста различна от претъпканите плажове на Албена, Златни Пясъци и Слънчев бряг. Районът на Крапец е екологично чист, а морският климат и лекият ветрец ще ви освежат през горещите летни вечери.

Уникална за цялото Черноморско крайбрежие е дългата над 6 км. плажна ивица между Крапец и Дуранкулак. Тук ще откриете едни от малкото девствени дюни на Черно море, тихо и спокойно море с меко пясъчно дъно. Дори и през летните месеци тази природна забележителност остава незсегната от тълпите туристи и ви позволява да се отдадете на спокойната си почивка.

След Шабленско езеро е най-стария фар на Черно Море, разположен до рибарското селище на нос Шабла. Съвсем наблизо са и останките на Византийска крепост от четвърти век, а намереното при разкопките и може да се види в културния дом на Шабла. Между Крапец и нос Шабла са разположени само километри от непокътнати плажове и ронливи брегове в охра.

До Крапец има ежедневни автобусни линии от Варна и Добрич. Придвижването от София става най-лесно с автобусните линии София - В. Търново - Варна - Шабла (тръгва от Централна автогара София в 10.30). Пътят до Варна е първокласен и води на север чак до Румънската граница.

 
Krapets1.jpg
Krapets2.jpg
Krapets3.jpg
Krapets4.jpg
Krapets5.jpg
Krapets6.jpg
Krapets7.jpg
Krapets8.jpg
 
 

Advertisement